Forum www.jawa250.fora.pl Strona Główna www.jawa250.fora.pl
FORUM MIŁOŚNIKÓW MOTOCYKLA JAWA KYVACKA 250 I NIE TYLKO...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zamiana prądnicy na 75W (-) na mase
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jawa250.fora.pl Strona Główna -> Problemy z instalacją elektryczną
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adamo
Pan Henio



Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 12:21, 21 Lut 2015    Temat postu:

Przetestuje wszystkie opcje. Na tą chwilę lampka od ładowania gaśnie tylko po podaniu bezpośrednio z akumulatora +6V na zacisk uzwojenia prądnicy połączony ze szczotką+ Wnioskuję z tego, że prądnica się wzbudza natomiast nie mogę wtedy zmierzyć napięcia miernik ponownie wariuje. Faktycznie może coś go zakłóca.
Gorszym jest fakt, że lampka nie gaśnie gdy układ pozostaje bez wsparcia bezpośrednio z aku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
seba
Wyjadacz
Wyjadacz



Dołączył: 23 Wrz 2012
Posty: 1318
Przeczytał: 7 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Sob 13:56, 21 Lut 2015    Temat postu:

Temat wariowania miernika przez zakłócenia był niedawno omawiany na forum. Mam miernik za 15pln i nigdy nie wariował przy mierzeniu jawy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adamo
Pan Henio



Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 14:21, 21 Lut 2015    Temat postu:

Długie kable (ok 2,5mb) pomogły przy pomiarze. Zmierzyłem napięcie akumulatora na włączonym silniku (5,9V). Wcześniej kompletnie się ni udawało-miernik odlatywał w kosmos. Podstawowy problem jednak pozostaje. Wsadziłem dzisiaj zapasowy, również nowy regulator i nic lampka ładowania nie gaśnie chyba że zwieram na krótko tak jak pisałem wcześniej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aker6
Kierownik warsztatu
Kierownik warsztatu



Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zdrójno, gm. Osieczna

PostWysłany: Sob 22:33, 21 Lut 2015    Temat postu:

wg którego schematu robiłeś?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adamo
Pan Henio



Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 23:42, 21 Lut 2015    Temat postu:

Reszta instalacji zgodnie z ogólnodostępnym schematem uwzględniając zmianę minusa na masę-Jawor komentował ten schemat w wątku z użytkownikiem Xaper (uwzględniłem masowanie szczotki- oraz kontrolkę ładowania na zacisk szcz.-6V na regulatorze)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gustaw
Wyjadacz
Wyjadacz



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Św

PostWysłany: Nie 8:13, 22 Lut 2015    Temat postu:

Co do schematu to mam tylko jedno ALE. Czy do kontrolki ładowania nie powinien być podłączony zamiast masy plus? czyli dwa plusy. Chodzi o to że gdy silnik nie działa to kontrolka dostaje prąd z aku i świeci, wtedy masą jest prądnica a gdy odpalimy motocykl to żarówka dostaje 2 plusy i gaśnie. Dobrze mówię?

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aker6
Kierownik warsztatu
Kierownik warsztatu



Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zdrójno, gm. Osieczna

PostWysłany: Nie 11:28, 22 Lut 2015    Temat postu:

wsadzone nowe szczotki muszą się dotrzeć żeby było dobre ładowanie. Może to tylko to?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek z M.
Młodszy majster
Młodszy majster



Dołączył: 27 Paź 2012
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódzkie pow radomszczański

PostWysłany: Śro 0:14, 11 Mar 2015    Temat postu:

Panowie. Planuję zmienić prądnicę na 75w z - na masie w jawie 353/04. Mam kompletną prądnicę z CZ350 6V. Z tego co czytałem to będzie pasowała, tylko czy krzywka od 350tki też będzie pasowała? drut 1 mm należy podłożyć pod stojan- w którym miejscu? bo nie znalazłem odpowiedzi...a jak widać jestem laikiem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gustaw
Wyjadacz
Wyjadacz



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Św

PostWysłany: Śro 5:32, 11 Mar 2015    Temat postu:

Jacek pod stojan w miejscu gdzie wsadzasz śruby. Krzywka jest taka sama dl 250 i 350

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek z M.
Młodszy majster
Młodszy majster



Dołączył: 27 Paź 2012
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódzkie pow radomszczański

PostWysłany: Śro 22:56, 11 Mar 2015    Temat postu:

OK. Dzięki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Xeper
Fachowiec
Fachowiec



Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ruda Śląska

PostWysłany: Nie 7:17, 15 Mar 2015    Temat postu:

mozna tez pod sruby podloozyc 2-3 podkładki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gustaw
Wyjadacz
Wyjadacz



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Św

PostWysłany: Nie 8:19, 15 Mar 2015    Temat postu:

Ja nie musiałem nic podkładać Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Xeper
Fachowiec
Fachowiec



Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ruda Śląska

PostWysłany: Nie 10:16, 15 Mar 2015    Temat postu:

dobra dobra, brak ładowania..

pradnica 75w, ape z - na mase..

jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gustaw
Wyjadacz
Wyjadacz



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Św

PostWysłany: Nie 12:32, 15 Mar 2015    Temat postu:

stan wirnika? sprawdź go, to samo prądnica, regulator nowy? szczotki? parę szczegółów by się przydało wiedzieć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Xeper
Fachowiec
Fachowiec



Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ruda Śląska

PostWysłany: Nie 20:10, 15 Mar 2015    Temat postu:

wirnik dobry... dzis jej sie odmieniło i ładuje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.jawa250.fora.pl Strona Główna -> Problemy z instalacją elektryczną Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 4 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin